web analytics

Luxe cruise op de Nijl met de Sonesta St George I

Uitstappen tijdens de Nijlcruise

Deze excursies op de Nijl zijn inbegrepen tijdens een Nijlcruise met de Sonesta St George I . Je geniet niet alleen van de zon en de voorbijglijdende landschappen. De bedoeling is dat je ook wat van de rijke geschiedenis van Egypte opsteekt. De cruiseprijs bevat daarom onderstaande excursies op de Nijl die begeleid worden door hooggekwalificeerde Engels- of Franssprekende gidsen.

De excursie naar Abu Simbel is facultatief en moet je aan boord reserveren en betalen. Reken daarvoor op ongeveer € 400 per persoon. Je vindt hieronder meer informatie over de excursie

De Tempel van Luxor – inbegrepen

Uitstappen tijdens de NijlcruiseAmenothep III bouwde de tempel van Luxor en wijdde hem aan de goden Amon, Moet en Chonsou. De tempel bleef verborgen onder het woestijnzand tot Gaston Maspero hem in 1881 ontdekte. Een groot deel van de gevonden beelden van farao’s en Goden kun je zien in het museum van Luxor. De mysterieuze proporties van deze tempel fascineert tot vandaag architecten, kunstenaars en wetenschappers. Als de obelisk aan de ingang van de tempel je bekend voorkomt is dat geen toeval. Het tweede exemplaar verhuisde in de 19de eeuw naar de Place de la Concorde in Parijs. Op de binnenplaats staat de Aboe al-Haggag moskee. Het is een van de oudste moskeeën van de stad en werd gebouwd toen de tempel van Luxor nog helemaal onder het woestijnzand lag bedolven.

De Tempel Karnak – inbegrepen

karnakEen door sfinxen afgelijnde laan van 2.5km verbond de tempels van Karnak met die van Luxor. Ze waren het epicentrum van het Antieke Thebe, de hoofdstad van Opper-Egypte. De tempel van Amon was de eerste tempel van dit gigantische complex dat Champlion en Mariette in 1858 ontdekten. De tempel van Karnak ontstond omstreeks 2000 v. Chr. in de periode van het vroege Middenrijk. De belangrijkste bouwheren waren Amenothep III en Ramses II. De tempel van Amon was in zijn glorietijd het centrum van de wereld. In dit tempelcomplex droegen alle farao’s letterlijk hun steentje bij door hun eigen tempels te bouwen als geschenk aan de goddelijke vader Amon. Dit is de reden waarom het tempelcomplex van Karnak uitgroeide tot een stad waar symmetrie of logische volgorde ontbreken. Seti I begon met de bouw van de grote hypostyle zaal. Het was Ramses II die ze voltooide. Deze zaal is een schoolvoorbeeld van de grootsheid van het oude Egypte. De kolossale zuilen met papyruskapiteel stellen bomen in een heilige tuin voor. In het midden ligt de processiegang. Let ook op de kleuren, hoe die de eeuwen hebben getrotseerd zonder veel aan hun oude pracht in te boeten.

Vallei van de Koningen – inbegrepen

graf van nefertariThebe, het hedendaagse Luxor, was de hoofdstad van het Rijk. Het is logisch dat de machthebbers in deze buurt hun laatste rustplaats bouwden. De plaats van de necropolis is ook niet toevallig gekozen. Ze ligt op de westelijke oever van de Nijl, de kant waar ’s avonds de zon ondergaat en Ra zijn weg naar de onderwereld voortzet. Kijk je vanaf de oostelijke oever naar het landschap aan de overkant van de Nijl, dan lijkt de berg op een afgeknotte piramide. Alle graven zijn volgens hetzelfde patroon in de rotsen uitgegraven en vertonen prachtige muurschilderingen. Aan het einde van een gangencomplex staat de stenen sarcofaag waar de mummie van de koning werd bewaard. Een gouden dodenmasker bedekte zijn gezicht. De graven van de koninginnen komen overeen met de koningsgraven maar zijn eenvoudiger in opzet maar met een verfijnder decoratie. Het schoonste en best bewaarde graf is dat van de legendarische koningin Nerfertari. Waarvan hiernaast een afbeelding.

De Kolossen van Memnon – inbegrepen

kolossen van memnonOorspronkelijk stonden de Kolossen van Memnon aan de ingang van de Dodentempel van Amenhotep III. De beelden werden 3400 jaar geleden opgetrokken uit kwartsiet. Dit kwam wellicht uit een groeve uit de buurt van Gizeh. De beelden zijn 18 meter hoog. Met een oppervlakte van 350 m2 was dit een van de grootste bouwwerken op de westelijke Nijloever. Ze stond echter te dicht tegen de stroom en raakten door erosie van de bodem in verval. In de oudheid waren de beelden al een toeristische attractie voor zowel Grieken als Romeinen. Ze werden foutief toegewezen aan de mythische Ethiopische koning Memnon die zou meegevochten hebben in de Trojaanse oorlog en door Achilles zijn gedood. d

De Tempel van Edfu – inbegrepen

horus edfu

Volgens de Egyptisch mythologie is Horus de zoon van Isis en Osiris. Hij is de zonnegod en regeert ook over de wind. Horus wordt voorgesteld als een Koninklijke valk, getooid met de dubbele kroon van het boven- en benedenrijk. De tempel van Edfu is na die van Karnak de grootste en best bewaarde van Egypte. De bouw van de tempel begon in 237 v. Chr. onder Ptolemaeus III maar werd pas 180 jaar later voltooid. De tempel werd oorspronkelijk aan de oever van de Nijl gebouwd maar nu ligt de tempel een kleine twee kilometer landinwaarts. Hier vind je de Nijl meter. Naarmate de sterkte van de overstroming van de Nijl, steeg of daalde het niveau van de Nijl meter en konden de priesters hun farao adviseren of het al dan niet een vruchtbaar jaar werd. Zo bepaalde men op een eerlijke manier de belastingen.

De Tempel Kom Ombo – inbegrepen

tempel van kom ombo

De betoverende dubbele tempel van Kom Ombo staat op een zandduin in een bocht van de Nijl. Toen de priesters de tempel aan zijn lot overlieten, raakte hij helemaal onder het zand bedolven. Koptische christenen bewoonden lange tijd de site en vernielden verschillende reliëfs omdat die “heidens” waren. De lokale bevolking bouwden hun eigen woningen met overblijfselen van het heiligdom. De Nijl deed er nog een schepje bovenop door een deel van het oude terras weg te spoelen. Wat van de tempel overblijft werd door de Ptolemaërs gebouwd. Het westelijke deel van de tempel van Kom Ombo is gewijd aan de god Haroeris (sperwer) en het oostelijke deel aan de god Sobek (krokodil). De tempel is over zijn lengte gelijk verdeeld en ingedeeld voor de beide goden. Ieder heeft zijn eigen ingang, portieken, pylonen en altaar. Deze tempel was een medisch bedevaartoord waar de mensen op af kwamen om genezing van hun kwalen te zoeken. Volgens inscripties blijkt dat de priesters hier over een, voor die tijd, grote medische kennis beschikten.

De Tempel van Philae – inbegrepen

tempel van philae

Volgens de legende vond Isis het hart van haar gemaal op Philae. Isis is een van de belangrijkste godinnen van het Egyptisch pantheon. Haar cultus leefde nog eeuwen verder na de val van het Egyptische en zelfs het Romeinse Rijk. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd door de Ptolemaërs. De Romeinen voegden er later een aantal onderdelen aan toe zoals de poort van Hadrianus en de nooit voltooide kiosk van Trajanus. Oorspronkelijk stonden de gebouwen op het eilandje Philae dat na de bouw van de eerste dam regelmatig overstroomde. Toen de Grote Dam tijdens de jaren zeventig werd gebouwd brak men de gebouwen af en verhuisden ze met de steun van UNESCO naar de huidige locatie op het eilandje Agilka. ’s Avonds vindt hier een prachtig klank- en lichtspel plaats. Vraag ernaar aan de receptie van het schip. Zij kunnen je helpen met het reserveren van tickets en vervoer.

Bezoek aan Kitchener Botanische tuinen – inbegrepen

bezoek aan kitcheners eiland

De tocht brengt je rond Elephantine. Zesduizend jaar geleden woonden hier reeds mensen. Nu staan er twee Nubische dorpen en een klein museum. De volgende stop op de trip is de Botanische Tuin van Kitchener. Lord Kitchener kreeg op het einde van de 19de eeuw de opdracht om in Egypte het koloniale leger te hervormen en de Soedan voor het Britse Imperium te heroveren. Op een eilandje richtte hij een botanische tuin in waar hij een grote verzameling Afrikaanse bomen en planten samenbracht. Het eiland van Kitchener is een pure oase van rust. Op een heuvel aan de linkeroever prijkt het mausoleum van de Aga Khan, de leider van de Ismaëlieten. Het prachtige bouwwerk heeft een grote koepel en is opgetrokken uit roze zandsteen. Het is echter niet open voor het publiek.

Abu Simbel – facultatief

abu simbel

260 km ten zuiden van Aswan, in het hart van Nubië, liggen de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte: de rotstempels van Abu Simbel. Ramses II bouwde beide tempels tijdens zijn regeerperiode tussen 1290 en 1224 v Chr. Hij was de machtigste van alle farao’s en dat kun je zien aan zijn bouwwerken. Een bezoek aan Abu Simbel is een must en een hoogtepunt van een bezoek aan Egypte. Zelfs als je al ernstige symptomen van tempelmoeheid begint te vertonen blijft Abu Simbel een MUST. Het bezoek aan Abu Simbel gebeurt per vliegtuig of per autocar. De reservatie van deze excursie doe je aan boord van het schip. Aan de receptie krijg je alle informatie over mogelijkheden en prijs.

In de 66 jaar dat Ramses II regeerde bouwde hij, naast zijn tempels in Thebe, nog zeven tempels in Nubië. Twee ervan staan in Abu Simbel. De grote tempel is gewijd aan de triade van Amon-Re, Re-Harakty en Ptah (God van de duisternis). Maar de dieperliggende motieven voor de bouw van dit tempel complex aan de grens van het Egyptische rijk in het midden van de Nubische woestijn was zijn zelfverering en het tonen van zijn macht aan de Nubiërs. Zijn liefde voor Nefertari ligt ook deels aan de grondslag aan de bouw.

Toen President Nasser besliste om de grote dam bij Aswan aan te leggen liep Abu Simbel en een groot aantal andere antieke tempels en heiligdommen het gevaar om in het Nassermeer te verdwijnen. Tijdens de grootste reddingsactie die Unesco ooit op touw zette verhuisden ze de twee tempels tussen 1964 en 1968 naar een hoger gelegen plaats. Tijdens deze gigantische operatie werd de tempel in 17.000 stukken gezaagd en 65 meter hoger dan de oude locatie heropgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te behouden bouwde men aan de achterzijde van de tempel een betonnen koepel. Van de zeven rotstempels die Ramses II liet bouwen zijn er vier helemaal of deels gered voordat het Nassermeer volstroomde.