Abu Simbel

abu simbel

Facultatieve excursie

260 km ten zuiden van Aswan, in het hart van Nubië, liggen de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte: de rotstempels van Abu Simbel. Ramses II bouwde beide tempels tussen 1290 en 1224 v Chr tijdens de regeerperiode van de machtigste van alle farao’s uit de geschiedenis van Egypte: Ramses II. Een bezoek aan Abu Simbel is een must en een hoogtepunt van een bezoek aan Egypte. Zelfs als je al ernstige symptomen van tempelmoeheid begint te vertonen na een bezoek aan steden als Aswan en Luxor is Abu Simbel een MUST. Het bezoek aan Abu Simbel gebeurt per vliegtuig of per autocar. De reservatie van deze excursie doe je aan boord van het schip. Aan de receptie krijg je alle informatie over mogelijkheden en prijs.

In de 66 jaar dat Ramses II regeerde bouwde hij, naast zijn ijver in Thebe, nog zeven tempels in Nubië. Twee ervan staan in Abu Simbel. De grote tempel is gewijd aan de triade van Amon-Re, Re-Harakty en Ptah (God van de duisternis). Maar de dieper liggende motieven voor de bouw van dit tempel complex aan de grens van het Egyptische rijk in het midden van de Nubische woestijn was zijn zelfverering en het tonen van zijn macht aan de Nubiërs. Zijn liefde voor Nefertari ligt ook deels aan de grondslag aan de bouw.

Toen President Nasser besliste om de grote dam bij Aswan aan te leggen liep Abu Simbel en een groot aantal andere antieke tempels en heiligdommen het gevaar om in het Nassermeer te verdwijnen. Tijdens de grootste reddingsactie die Unesco ooit op touw zette verhuisde ze de twee tempels tussen 1964 en 1968 naar een hoger gelegen plaats. Tijdens deze gigantische operatie werd de tempel in 17.000 stukken gezaagd en 65 meter hoger dan de oude locatie, weer opgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te behouden bouwde men aan de achterzijde van de tempel een betonnen koepel. Van de zeven rotstempels die Ramses II liet bouwen zijn er vier helemaal of deels gered voordat het Nassermeer volstroomde.